Printervriendelijke versie

Wat is de overgang?

De overgang is de periode in het leven van een vrouw waarin de vruchtbaarheid afneemt. Deze periode begint gemiddeld rond het 45e levensjaar en kan aanhouden tot na het 60e levensjaar. De overgang kan een ingrijpende periode zijn, waarin het lichaam verschillende veranderingen doorstaat. Het is een geleidelijk proces, maar de veranderingen gaan niet altijd gelijkmatig.

De overgang kent drie fases:
Premenopauze
Bij de geboorte heeft een vrouw ongeveer twee miljoen eitjes. Tegen de tijd dat ze in de puberteit komt is daarvan minder dan de helft over. Elke maand rijpen er één tot twee eitjes die bevrucht kunnen worden, maar gaan er gemiddeld duizend eitjes verloren tijdens de menstruatie. De eierstokken waarin de eitjes liggen opgeslagen zorgen voor de aanmaak van oestrogeen. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon dat zorgt door de rijping van de eitjes. Doordat de hoeveelheid aan eitjes afneemt, maken de eierstokken minder oestrogeen aan. Dit heeft tot gevolg dat de menstruatie onregelmatig wordt en soms ook met extra bloedverlies gepaard gaat. Deze fase wordt ook wel de premenopauze genoemd.

Menopauze
De menopauze is het moment waarop de laatste menstruatie optreedt, deze fase start gemiddeld één jaar na de het begin van de premenopauze. Het laatste eitje wordt nu afgestoten. Het is pas zeker dat de laatste menstruatie is geweest wanneer een vrouw al een jaar niet meer heeft gemenstrueerd. De meeste vrouwen hebben hun laatste menstruatie rond hun 50e levensjaar.

Postmenopauze
Na de laatste menstruatie past het lichaam zich aan de veranderingen aan en zoekt naar een nieuwe balans. Dit is een natuurlijk proces dat verschillende lichamelijke en geestelijke verschijnselen met zich kan meebrengen.

Overgangsverschijnselen behandelen.